• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Vse moje Amerike

četrtek, 19. oktober 2017 ob 18:00 , Knjižnica Lendava, Glavna ulica 12, Lendava

Vabimo na predstavitev knjige Štefana Kardoša Vse moje Amerike. Z avtorjem se bo pogovarjal glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Stalni krog bralcev, ki jih privlačijo Kardoševe raznovrstne pisateljske strategije, prepletanje različnih žanrov, pomenska večplastnost, široka jezikovna paleta in izbran, bodo prišli na svoj račun tudi pri branju romana Vse moje Amerike, družinskem romanu, ki ga je pisatelj posvetil prekmurskim emigrantom v Ameriko.

V njem se na ozadju vojn in migracij prepletejo usode prebivalcev treh zaselkov goričke vasi Križevci od konca 1. svetovne vojne do prvih let po 2. svetovni vojni, s teh poti pa vodijo v današnji čas steze spomina, ki ga skušajo njihovi potomci zavarovati pred pozabo.

Vljudno vabljeni!

Moj dom je tam, kjer sem

sreda, 18. oktober 2017 ob 19:00 , Vodnikova domačija Šiška

V pogovoru z literarno kritičarko in prevajalko Alenko Jovanovski se bomo posvetili italijansko somalski pisateljici Igiabi Scego in njenem romanu Moj dom je tam, kjer sem (Litera, 2016).

»Literaturo Igiabe Scego bi lahko uvrstili v literaturo diaspore ali v postkolonialno literaturo, ki prečka nacionalne meje in odseva kulturne povezave prek družinskih prednikov ter v povezovanju najde skupen okvir. Ukvarja se s postkolonialno realnostjo Italije, z novodobnimi priseljenci in pribežniki ter s fenomenom ilegalnega pribežništva. /.../ »Družbena nevidnost« priseljencev vpliva na vznikanje kolonialnih stereotipov ter podob afriških in drugih imigrantov, ki prihajajo v Italijo. S pisanjem Igiaba Scego ponuja možnost za preživetje ter reinterpretacijo zgodovinske in sodobne dediščine.« (Nataša Hrastnik)

Vabljeni!

Preko vode do svobode

torek, 17. oktober 2017 ob 18:00 , Knjižnica Idrija, Galerija Magazin

Na predstavitvi se bodo avtorju pridružili urednik Orlando Uršič in pisec spremne besede Zoran Božič ter multimedijski umetnik Marko Brecelj.

»Vojaški rok sem služil v Črni gori in po treh desetletjih sklenil obiskati kraje, kjer naj bi oficirji iz mene napravili pravega moškega. V Socialistični federativni republiki Jugoslaviji je veljala krilatica: Če nisi bil vojak, tudi dedec ne boš nikoli. Zagnani uslužbenci armade so se močno trudili z mano, ampak na svoj izdelek danes najbrž ne bi bili ponosni, sem ironično pomislil, ko sem v Ljubljani izstopil iz avtobusa in se namenil k bankomatu. Skušal sem pobrati podporo, ki mi jo je nakazoval Center za socialno delo. Lahko sem se zanesel nanj. Nikdar ni zamujal z izplačilom.« (Tomaž Kosmač: Preko vode do
svobode)
Vljudno vabljeni!

Starec in jaz

četrtek, 12. oktober 2017 ob 18:00 , Knjižnica Cirila Kosmača, Tolmin

Vabimo na predstavitev literarnega prvenca Sarivala Sosiča Starec in jaz. Z avtorjem se bo pogovarjal Urednik založbe Litera Orlando Uršič.

»Slogovno roman predstavlja enega izmed vrhuncev v kontekstu sodobne slovenske proze. Glasba, tako tematsko kot stilno vezivno tkivo, ponika v vse pore opisanega odnosa in ne nazadnje zaznamuje tudi stavčno strukturo. V proustovsko dolge in ritmično učinkovite povedi se čez roman zarivajo drobne, ponavljajoče se fraze, ki delujejo kot drobni glasbeni refreni: »tako starec sam«, »tako jaz sam«. Kljub nedvomno premišljenemu ubesedovanju pa iz zapisanega veje občutek spontanosti, ki izhaja iz z emocijami posejanega plaza besed, neprekinjenega toka spominov.« Maja Žvokelj, AirBeletrina

Dno nima dna

torek, 10. oktober 2017 ob 18:00 , Knjigarna Knzorcij, Ljubljana

Vabimo na predstavitev zbirke kratkih zgodb Zorana Predina Dno nima dna.

Zoran Predin, dvojček po horoskopu in balkanec po duši, je slovenski kantavtor, ponosni oče sedemintridesetih objavljenih glasbenih albumov, treh zbirk uglasbljenih besedil in zbirke anekdot, potopisov in dnevnikov Druga žena v haremu. Njegov najllubši pregovor se glasi: ”Kdor prvi vstane, sam vanjo pade!” Še vedno trdi, da najboljše šele prihaja.

”In vendar kakovost in svetost umetnosti ostaja v sredici njegovega razmišljanja, katerega ranljivo dostojanstvo skuša zamaskirati s sočnim humorjem in s tezo, da so njegova razmišljanja kvečjemu za sproščeno poletno branje. Sprostimo se torej v poletni maniri, toda ostanimo budni, kajti »sovražnik« nikoli ne počiva, in če je res to, bi utegnilo veljati tudi, da človek nikoli ne ve, kje ga utegne v zasedi presenetiti kaka dobra ideja. Predinovi romančki, kratki spisi, črtice, komentarji, kolumne, ali kakor koli še bi se reklo žanru, s katerim je svojo glasbo za hipec postavil na drugo mesto, so prav to in bržkone še več. So točka neprijetnega srečanja, ki pa v sebi nosi neko nepredvidljivo duhovno rešitev: če boste v branju spisov uživali toliko, kot sem pisec teh vrstic, boste razumeli, o čem govorim. Seveda ne govorim o užitku, kakrnšega prodaja Predinov deveti najlepši predsednik na svetu. Tudi ne govorim o užitku, ki ga prinaša istovetnost misli pisca z bralcem. Narobe. Predin je v mnogočem neprijeten sogovornik bralcu njegovih tekstov in poslušalcu njegovih pesmi. In vendar ostaja tam, na drugi strani žalostnega nasmeha, zvesto in v prepričanju, da ljudje lahko sobivajo tudi, če se ne strinjajo, dovolj je da se spoštujejo in da to misljo resno. V tej svoji misiji je Predin očitno odločen. Vedno in povsod je zanjo zmožen iti z glavo skozi zid.”

Iz spremne besede Janeza Markeša

Lepo vabljeni!

Črvi vs. Glas noči

ponedeljek, 09. oktober 2017 ob 18:00 , Mestna knjižnica Grosuplje

Založba Litera vabi na pogovor s Kazimirjem Kolarjem in z Andrejem Tomažinom, ki bosta predstavila romaneskna prvenca Glas noči in Črvi. Z avtorjema se bo pogovarjal Marko Bauer.

"Spanec. Velikanski mlini svetlobe. Zajamejo me in odnašajo, kot da bi stal na robu vrteče galaksije. Žareče barve. Rdeča, rumena, oranžna. Prelivanje barv. Na stotine barv se preliva, nekje zadaj za čelom. Potem valovi energije. Čudovita toplina iz prefrontalnega korteksa, ki se preko foramen ovale razlije po hrbtenjači, tam nekaj časa kroži okrog ganglijev, se ovije in se postopoma prebije do hipogastričnega pleksusa. Širi se navzven, potuje skozi meninge in fascije, preko peritoneja. Čutim jo, kako preplavi ulnarni živec, se razprši po brahialnem pletežu in na koncu nežno kljuva v distalnih falangah prstov na roki. Utripajoča svetloba."
Kazimir Kolar, Glas noči

"Predstavljal si je, kako polzijo v zemljo in tečejo proti točki zgoščene poselitve. Razvejan sistem rovov jim omogoča nenehno premikanje, tako da se lokacija osrednjega vozlišča, v katerem prebiva švabičja matica, nenehno spreminja in s tem širi svoje kraljestvo. Mrtvi rokavi so mrtvi le do tedaj, dokler niso spet uporabni, najbolj živi pa lahko že v naslednjem trenutku zamrejo za daljša obdobja. Ekonomija luknjavosti je podrejena geotermalnim premikom, zaradi česar je delček populacije vedno v nevarnosti, da umre. Ravno ta nujnost odmrtja delčka omogoči vsem ostalim, da preživijo."
Andrej Tomažin, Črvi

Trst via Ljubljana

petek, 06. oktober 2017 ob 19:30 , Slovensko stalno gledališče Trst

Založba Litera vabi na predstavitev romana Jurija Hudolina Trst via Ljubljana.

"Nisem jaz zapisal; se mi res meša? Kdor se to lahko vpraša, ni nor, to je že res, vendar sem se, če že ne kaj drugega, zdaj že počutil nekoliko zasvojenega s pisanjem, a je bilo počutje tako prijetno, kakor da bi bil sveže zaljubljen in sem verjetno tudi res, le da ne v človeka."

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.
Vabljeni!

Dno nima dna

torek, 03. oktober 2017 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Založba Litera vas vabi v Salon uporabnih umetnosti na predstavitev knjige kratkih zgodb Zorana Predina Dno nima dna. Pogovor bo vodil urednik Orlando Uršič, dve zgodbi iz knjige pa bo prebrala mariborska igralka Alenka Cilensek.

Vljudno vabljeni!

Trst via Ljubljana, Predstavitev knjige

petek, 29. september 2017 ob 18:00 , Betola "Miramar", Koper

Vabljeni na predstavitev knjige Trst via Ljubljana, na kateri bosta urednik in avtor predstavila nov roman Jurija Hudolina, Trst via Ljubljana, ki prežet s subtilnostjo opisuje odnos zakonskega para, ki ju nepričakovan tragični dogodek razdvoji med mestoma v naslovu. Jurij Hudolin tudi z novim romanom izkazuje, da mu še ni zmanjkalo pisateljske svežine, ki z vehemenco, a nič kaj kalimerovsko oplazi tudi sodobno družbo in človeka v njej. Seveda pa ni potrebno posebej izpostavljati, da gre za še eno jezikovno poslastico, tokrat prežeto z izrazito intimistično, skorajda poetično pisavo. Čeprav je Trst via Ljubljana ljubezenski roman, bi lahko rekli, da je to prvi Hudolinov roman o samoti, ki na intimni ravni človeku vselej sčasoma bolj jemlje kot daje. Čeprav v samoti lahko o sebi marsikaj odkrije, se mu na drugi strani z vsakim novim dnem samote marsikaj vse bolj in bolj izmika.

Fotografije Maribora na ogled v okviru festivala fotografije

sreda, 20. september 2017 ob 19:00 , Galerija Epeka, Maribor

(Bojan Golčar/Usedline in sledovi) Fotografije Maribora, mesta v katerem z nekaj prekinitvami avtor živi od rojstva, je v sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. In o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še posebaj robat in katerega posledice v sliki in besedi predstavlja knjiga z naslovom Usedline in sledovi, ki je hkrati tudi njegov poklon tem ljudem. Fotografije bodo na ogled v galeriji Epeka od 20. 9. 2017 (otvoritev ob 19.00), kjer bo na voljo tudi knjiga. Vljudno vabljeni

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane