• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Predstavitev knjige Slepec Mitje Čandra

petek, 24. januar 2020 ob 18:00 , Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

V petek, 24. januarja 2020, ob 18. uri, vabljeni v Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec na predstavitev romanesknega prvenca Mitje Čandra, Slepec. Pogovor z avtorjem bo vodil Orlando Uršič, ustanovitelj in glavni urednik založbe Litera.

Mitja Čander je literarni komparativist, esejist, urednik, pisatelj, scenarist, dramaturg in šahovski mojstrski kandidat. Na literarnem področju je začel delovati v devetdesetih letih, ko je med drugim urejal Tribuno in Dialoge, trenutno je direktor založbe Beletrina, katere soustanovitelj in urednik je od leta 1996. Uredil je antologijo mlajše slovenske proze O čem govorimo (2004) in zasnoval zbirko petdesetih slovenskih romanov Slovenska zgodba. Bil je programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Je član Nacionalnega sveta za kulturo RS. Za svoje delo je prejel Stritarjevo nagrado, Glazerjevo listino, nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec in Lirikonov zlát. Izdal je tri esejistične knjige, vse so prejele nominacijo za Rožančevo nagrado, to so Zapiski iz noči (2003), Pokrajine proze (2006) in Kuvertirana poteza (2008). Slepec je njegov romaneskni prvenec.

Predstavitev knjige Petra Rezmana: Mesto na vodi

torek, 21. januar 2020 ob 19:00 , Galerija Velenje

Pogovor bralk in bralcev s pisateljem romana Mesto na vodi Petrom Rezmanom. Njegov peti roman zaokroža njegov »knapovski opus«. Od prve objave njegovih rudarskih pesmi v Informatorju RLV mineva že 40 let, knapovska izkušnja pa je zaznamovala njegove tri pesniške zbirke, dve knjigi kratkih zgodb in pet romanov. V zadnjem je pisatelj zgradil stoletni lok čez prejšnja dela in segel v leto 2060, ko bo gotovo konec velenjske »knapovščne«.
Na pogovor bodo organizatorji in avtor povabili tudi nekaj gostov, ki poznajo in prepoznavajo Rezmanov literarni opus.

Predstavitev knjige Mitja Čandra »Slepec«

torek, 21. januar 2020 ob 18:00 , Splošna knjižnica Ljutomer

Vabimo vas na predstavitev knjige Mitja Čandra »Slepec«,

ki bo v torek, 21. 1. 2020, ob 18.00 uri

v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer.

Pogovor vodi Orlando Uršič, založba Litera.

Avtor na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

Predstavitev knjige Slepec Mitje Čandra

četrtek, 16. januar 2020 ob 18:00 , Goriška knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica

V četrtek, 16. januarja 2020, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Mitje Čandra Slepec. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal Orlando Uršič, glavni urednik založbe Litera, Maribor.

Avtor na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

Dogodek bo pri klavirju.
Prijazno vabljeni.

Problem povečanja človeške energije

torek, 14. januar 2020 ob 19:00 , Knjižnica Dr. toneta Pretnarja, Balos 4, 4290 Tržič

V torek, 14. 1. 2020, ob 19. uri vas vljudno vabimo v knjižnico dr. Toneta Pretnarja v Tržič na predstavitev izjemnega založniškega, znanstvenega in kulturnega dela z naslovom Problem povečevanja človeške energije, znanstvenega eseja, ki je bil tokrat prvič preveden v slovenski jezik in ga je Nikola Tesla objavil leta 1900 v Century Magazine, ter velja za osrednji spis v njegovem opusu.


Delo bo v pogovoru s sogovornikom predstavil prevajalec in avtor spremne študije Tibor Hrs Pandur.


Ob pomanjkanju Teslovih izvirnih spisov v slovenskem jeziku je ta znanstvena monografija pomembna za predstavitev Teslovega dela v slovenskem prostoru. Namenjena je strokovnemu in širšemu bralstvu, ki je željno seznanjenja z njegovimi temeljnimi idejami in eksperimenti. Ena od njih je ideja globalnega sistema distribucije brezžične energije – kako ji gre v praksi?

Vstop je prost.

Predstavitev knjige Serijski Morilec

petek, 27. december 2019 ob 18:00 , Mladinska knjiga, Konzorcij Ljubljana

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Serijski morile,
avtorice Samante Hadžić Žavski.
V zbirki kratkih zgodb Serijski morilec, Samanta Hadžič Žavski spretno združuje srhljivost in družinsko travmatiko, pravzaprav kulturno nelagodje nastopi povsod, kjer bi po naših naučenih vzorcih in predvidevanjih moralo pokati od ljubezni, požrtvovalnosti in naravne medsebojne privrženosti. V zgodbah so glavni liki največkrat ženski, avtorica obravnava položaj ženske v družinski, materinski in družbeni vlogi, pri čemer prevprašuje te in še katere vloge, ki naj bi bile ženskam pisane na kožo.

Prireditev bo potekala v Mladinski knjigi v City Park Ljubljana v petek, 27.12.2019 ob 18:00.

Vabljeni!

Predstavitev knjige Delci svetlobe

ponedeljek, 16. december 2019 ob 18:00 , Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

Lenart Zajc se nam tokrat predstavlja z znanstveno-fantastičnim romanom Delci svetlobe. Z zgodbo o ljudeh, ki so sestavljeni iz ogljikovih celic in živijo na Zemlji in o ljudeh sestavljenih iz enic ter ničel in živijo v elektronskem drobovju računalnika. Imajo pa tisti sestavljeni iz enic in ničel to smolo, da njihova eksistenca in še bolj njeno prenehanje, služi zgolj zabavi tistih sestavljenih iz ogljikovih celic. Pogovor bo vodil Orlando Uršič.

Vabljeni!

Pogovor o romanu Slepec Mitje Čandra

četrtek, 14. november 2019 ob 18:00 , SNG Maribor

Pri založbi Litera je izšel roman Slepec Mitje Čandra, ki na kritičen, a humoren način
izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase
zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v
sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj
ranljivih skupin v družbi. Izid knjige bo obeležil literarni večer, ki bo potekal v četrtek, 14. novembra
2019, ob 18. uri, na Malem odru SNG Maribor. Z avtorjem se bo pogovarjal pisatelj Tone Partljič,
odlomke pa bo brala igralka Nataša Matjašec Rošker. Mitja Čander se podpisuje pod tri esejistične
knjige in antologijo mlajše slovenske proze, roman Slepec pa je njegov romaneskni prvenec. Vljudno
vabljeni!

Pogovor ob izidu romanesknega prvenca Mitje Čandra

sreda, 13. november 2019 ob 18:00 , Slovenska Matica, Ljubljana

Roman Slepec Mitje Čandra na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.
Vsak od nas bije svojo bitko, vsak je soočen z nečim, kar se mora naučiti premagati ali vsaj obvladovati. Tak je tudi protagonist romana Slepec, sicer uspešen urednik in literat, ki je že od otroštva slaboviden, a se nikoli zares ni vključil v skupnost slepih in slabovidnih, saj se ne počuti, da tja zares spada. Čander v tem avtobiografsko obarvanem romanu skozi različne protagonistove komentarje, razmisleke in predsodke prikazuje, kako zahtevno je vprašanje pripadnosti. Pokaže na paradoksalnost takega položaja in podreza v celoten spekter potlačenih čustev nekoga, ki se je celo življenje počutil nevrednega, pa tudi nekako drugačnega. Protagonist se sooča z agonijo, zadrego, strahom, pa tudi ihto in jezo; v vsakodnevnem življenju se na razne izzive odziva zelo različno, pri čemer ga nove stvari, kot so potovanja z letali, begajo, pritoževanje žene, da doma ne pomaga dovolj, pa razburja. Roman skozi posamezne epizode prikaže, kako se slabovidni spopadajo z ovirami in preprekami, na kakšen način so pogosto izključeni iz videče družbe in kako hitro se lahko človek iz ranljive skupine počuti brezupno odrinjenega na rob. Ko se protagonist prvič v življenju znajde na sedežu zveze slepih in slabovidnih, mu godi vsesplošno laskanje, kmalu pa mu prebudijo skomine tudi ugodnosti, ki mu pripadajo kot invalidu. Počasi se mu začnejo odpirati tudi nove priložnosti v politiki. Tako se iz poprej še kar umirjenega moža z nosečo ženo in stabilnega družinskega človeka zlagoma prelevi v nekoga bolj vase zaverovanega. Čander s tem izriše kritičen in neizprosen, pa tudi rahlo satiričen prikaz družbenega sistema, v katerem si lahko ljudje na položajih dovolijo več od drugih. Preko govorov, ki so vedno polni floskul in visokoletečih obljub, ruši fasado, skozi protagonistovo negotovost pa kaže tudi na to, da ni vedno vse, kot se zdi. Tako fizična slepota počasi prehaja v psihološko oziroma v zaslepljenost z lastnim jazom. Lik je namreč iz poglavja v poglavje bolj kompleksen, posebna odlika romana pa so tudi žmohtni, živahni dialogi, ki se odigravajo v napetosti, ki ne popušča vse do presunljivega konca.
Mitja Čander je literarni komparativist, esejist, urednik, pisatelj, scenarist, dramaturg in šahovski mojstrski kandidat. Na literarnem področju je začel delovati v devetdesetih letih, ko je med drugim urejal Tribuno in Dialoge, trenutno je direktor založbe Beletrina, katere soustanovitelj in urednik je od leta 1996. Uredil je antologijo mlajše slovenske proze O čem govorimo (2004) in zasnoval zbirko petdesetih slovenskih romanov Slovenska zgodba. Bil je programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Je član Nacionalnega sveta za kulturo RS. Za svoje delo je prejel Stritarjevo nagrado, Glazerjevo listino, nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec in Lirikonov zlát. Izdal je tri esejistične knjige, vse so prejele nominacijo za Rožančevo nagrado, to so Zapiski iz noči (2003), Pokrajine proze (2006) in Kuvertirana poteza (2008). Slepec je njegov romaneskni prvenec.

Z avtorjem se bo pogovarjal Urban Vovk.

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

četrtek, 10. oktober 2019 ob 18:00 , Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica

Vabljeni na literarni večer s Ferijem Lainščkom, ki bo v četrtek, 10. oktober 2019, ob 18. uri, v Knjižnici Makse Samsa.

Feri Lainšček nam bo predstavil svojo novo knjigo Zadoščenje. O novi knjigi in še o čem drugim se bo z avtorjem pogovarjal urednik g. Orlando Uršič

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane