• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Gestalt

sreda, 14. marec 2018 ob 19:00 , SNG Maribor, Kazinska dvorana

»Videz brezhibnosti ima ustanova zato, / da bi nesmisel absolutnega pos­tal / absolutni nesmisel.« Vsaka vrstica vsake pesmi je stališče. Samostoječa pripoved. Manifest. Izjava. Milan Dekleva je intenziven. Neizprosen, natančen, v enem zamahu objame zgodovino, intimno, sedan­jost, človeka in sistem s široke perspektive časa. Čas kot naš skupni prostor, seštevek tu in zdaj, ki ima vedno zgodovino in zaledje, detajle in vezje. Poimenuje ga ustanova. Ta je lahko korporacija, gospodarski ali politični sistem. Tudi naš notranji prostor intime ali domiš­ljije. Poziva nas k budnosti tega, kar nas določa, uokvirja, nam daje tempo, nas jezi, žalosti. Drama duše, kot sam pravi poeziji, je razpeta med čutom in čustvom, domačnostjo in tujostjo v nas in okoli nas.

Bere: Brane Grubar
Glasbena spremljava na klavirju: Milan Dekleva

Sotto Voce + Starec in jaz

torek, 20. februar 2018 ob 20:00 , Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

Večer bo zaznamovan z glasbeno umetnostjo, saj sta oba avtorja z glasbo tesno povezana; oba sta glasbenika in oba glasbeno umetnost vnašata tudi v literaturo. Pogovor z Natalijo Šimunović in Sarivalom Sosičem, avtorjema knjig Sotto voce in Starec in jaz, bo vodil Orlando Uršič.
Vabljeni!

Sotto Voce + Starec in jaz

torek, 20. februar 2018 ob 20:00 , Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

Večer bo zaznamovan z glasbeno umetnostjo, saj sta oba avtorja z glasbo tesno povezana; oba sta glasbenika in oba glasbeno umetnost vnašata tudi v literaturo. Pogovor z Natalijo Šimunović in Sarivalom Sosičem, avtorjema knjig Sotto voce in Starec in jaz, bo vodil Orlando Uršič.
Vabljeni!

Pogovor ob izidu pesniške zbirke Nevenke Miklič Perne

sreda, 14. februar 2018 ob 18:00 , Klub Wetrinsky, Maribor

Nevenka Miklič Perne se je rodila leta 1982 v Mariboru. Po izobrazbi je akademska slikarka. Z družino živi v Ljubljani, ukvarja se s slikanjem, ilustracijo in pisanjem poezije. Leta 2013 je izšel njen pesniški prvenec Ideali (Zavod Droplja), tokrat pa predstavlja svojo najnovejšo pesniško zbirko Lisičja vstopnica.

Lisičja vstopnica odstira raznolike teme, v katerih je pesniški jaz tihi opazovalec in nosilec tako družinskih korenin kot tudi družbe. Iskrenost, ki skozi ironijo neposredno dreza v idealizacijo sveta in z njim povezanih družbenih vlog, je kot svetloba, ki sije tudi v najtemnejših verzih. Kljub kritičnosti, s katero avtorica opozarja na številna vprašanja »neumeščene« generacije, pesmi na prefinjen način niso družbeno angažirane, temveč zlite v liriko, ki se sprehaja kot rahlo prasketajoča se volna.

Za glasbeni vložek bo poskrbel Elvis Berljak.

Vljudno vabljeni!

Trst via Ljubljana

četrtek, 08. februar 2018 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Galeb je kriknil z razmazanim, tenkim glasom in zunaj je brlela oranžasta svetloba, ki je prehajala v svetlo zeleno; mrak bo in v njem bo zaplaval mesec, tih in ožarjen v vesolju spečih, kakor mera melanholije. In prav takrat nekje izza priškrnjene zavese, sončni žarek liže čelnice ljudem in jim daje jekleno voljo do življenja, čeprav se jim misli sesipajo kakor žagovina skozi režo v ocean.

Jurij Hudolin nam zgodbo vsakega od protagonistov podaja prvoosebno v izmeničnih poglavjih, pri čemer daje poseben poudarek zaviti zašiljenosti stavkov, iz katerih mestoma buhti vsebina, ki dokazuje, da je avtor doma v literarno-knjižnih vodah, kamor do presenetljivega konca vse bolj potiska tudi svoja dva junaka.

Spovin

petek, 02. februar 2018 ob 19:00 , Hiša kulture Šmartno

Predstavitev romana Anje Mugerli
Moderatorka: Mojca Perkon Kofol

"Idilična vas. A samo na prvi pogled. Vmes pa slovenceljstvo.
Prikrita in potlačena preteklost. Neprediren molk, ki ga prekine le umetnost. Glasba. In spovin, ki ni več samo igra."

Vljudno vabljeni!

Dno nima dna

četrtek, 01. februar 2018 ob 18:00 , Knjižnica Franceta Bevka, Trg Edvarda Kardelja 4, 5000 Nova Gorica

V četrtek, 1. februarja 2018, ob 18. uri vabimo na predstavitev knjige Zorana Predina Dno nima dna. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal Orlando Uršič, urednik Založbe Litera.

Zoran Predin, eden najbolj priljubljenih slovenskih kantavtorjev, s knjigo Dno nima dna svoje bralce in sledilce pritegne s kolumnami, kratkimi in jedrnatimi zgodbami, prepletenimi s hudomušnim sarkazmom in črnim humorjem.

"Predinovi romančki, kratki spisi, črtice, komentarji, kolumne, ali kakor koli še bi se reklo žanru, s katerim je svojo glasbo za hipec postavil na drugo mesto, so prav to in bržkone še več. So točka neprijetnega srečanja, ki pa v sebi nosi neko nepredvidljivo duhovno rešitev: če boste v branju spisov uživali toliko, kot sem pisec teh vrstic, boste razumeli, o čem govorim. Seveda ne govorim o užitku, kakršnega prodaja Predinov deveti najlepši predsednik na svetu. Tudi ne govorim o užitku, ki ga prinaša istovetnost misli pisca z bralcem. Narobe. Predin je v mnogočem neprijeten sogovornik bralcu njegovih tekstov in poslušalcu njegovih pesmi. In vendar ostaja tam, na drugi strani žalostnega nasmeha, zvesto in v prepričanju, da ljudje lahko sobivajo tudi, če se ne strinjajo, dovolj je da se spoštujejo in da to mislijo resno. V tej svoji misiji je Predin očitno odločen. Vedno in povsod je zanjo zmožen iti z glavo skozi zid.” (iz spremne besede Janeza Markeša)

Predstavitev knjige Zorana Predina Dno nima dna

torek, 16. januar 2018 ob 19:00 , Knjižnica Tržič

V torek, 16. 01. 2018, ob 19. uri vabljeni v knjižnico v veliko dvorano na Balosu 4 na predstavitev knjige Zorana PREDINA Dno nima dna.

Zoran Predin, rojen leta 1958 v Mariboru, ni le uveljavljen glasbenik – kantavtor, tekstopisec, pevec in prvi mož legendarne slovenske rock skupine Lačni Franc, temveč se v zadnjih letih aktivneje ukvarja tudi s pisanjem in literaturo. Pisal je tudi glasbo za film, televizijo in gledališče. Dno nima dna je zbirka njegovih kolumen in kratkih zgodb, v katerih se avtobiografski momenti prepletajo s kritičnim in lucidnim opažanjem in opisovanjem sveta, v katerem živimo. O tem in še marsičem se bo z avtorjem pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

»In vendar kakovost in svetost umetnosti ostaja v sredici njegovega razmišljanja, katerega ranljivo dostojanstvo skuša zamaskirati s sočnim humorjem in s tezo, da so njegova razmišljanja kvečjemu za sproščeno poletno branje. Sprostimo se torej v poletni maniri, toda ostanimo budni, kajti »sovražnik« nikoli ne počiva, in če je res to, bi utegnilo veljati tudi, da človek nikoli ne ve, kje ga utegne v zasedi presenetiti kaka dobra ideja. Predinovi romančki, kratki spisi, črtice, komentarji, kolumne, ali kakor koli še bi se reklo žanru, s katerim je svojo glasbo za hipec postavil na drugo mesto, so prav to in bržkone še več,« je v spremni besedi h knjigi zapisal Janez Markeš. Vabljeni, da se nam pridružite. Kdo ve, morda tudi nas preseneti kaka dobra ideja!

Literarni večer z Natalijo Šimunović

četrtek, 04. januar 2018 ob 18:30 , Glasbena šola Jesenice (dvorana Lorenz)

Vabljeni na literarni večer, lkjer bo avtorica Natalija Šimunović predstavila svoji knjigi:
SOTTO VOCE (založba Litera) in
AJDA, VILA Z OBZIDJA (založba Mohorjeva družba Celovec).
Glasbeni program
Trio Cart
Maša Cilenšek - vokal
Klemen Smolej - kitara
Jure Rozman - tolkala
Gost večera: Orlando Uršič, glavni urednik Založbe Litera

Vljkudno vabljeni!

Dno nima dna

sreda, 13. december 2017 ob 18:00 , Muzej novejše zgodovine Celje

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 13. decembra, ob 18. uri vabi na predzadnji letošnji večer v Muzejski kavarni, na predstavitev in pogovor o knjigi Zorana Predina, Dno nima dna.

Zoran Predin ni le uveljavljen glasbenik – kantavtor, tekstopisec in prvi mož legendarne slovenske rock skupine Lačni Franc, temveč se v zadnjih letih aktivneje ukvarja tudi s pisanjem in literaturo.

Dno nima dna je zbirka njegovih kolumen in kratkih zgodb, v katerih se avtobiografski momenti prepletajo s kritičnim in lucidnim opažanjem in opisovanjem sveta, v katerem živimo.

Tudi o tem se bo z avtorjem pogovarjal dr. Tone Kregar.

Prijazno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane