• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

četrtek, 10. oktober 2019 ob 18:00 , Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica

Vabljeni na literarni večer s Ferijem Lainščkom, ki bo v četrtek, 10. oktober 2019, ob 18. uri, v Knjižnici Makse Samsa.

Feri Lainšček nam bo predstavil svojo novo knjigo Zadoščenje. O novi knjigi in še o čem drugim se bo z avtorjem pogovarjal urednik g. Orlando Uršič

Pogovor ob izidu novega romana Lare Paukovič

četrtek, 27. junij 2019 ob 19:30 , Kavarna Moderna, Cankarjeva ulica, Ljubljana

Malomeščani so drugi roman pisateljice in publicistke Lare Paukovič, ki piše tudi kratke zgodbe in je zadnje čase vse bolj prodorna novinarka tednika Mladina. Po Poletju v gostilni, toplo sprejetem romanesknem prvencu, avtorica v središče ponovno postavi junakinjo. Tokrat nekaj let starejšo, uspešno diplomantko Fakultete za družbene vede, zaposleno v ugledni oglaševalski agenciji, ki ji prinaša samozavest in dobro situirano življenje, saj smo lahko priča izvrstnim in natančnim opisom tako oblek, pohištva, umetnin ali priznanih znamk, oblikovalcev in avtorjev.
Z avtorico se bo pogovarjala Veronika Šoster.

Delci svetlobe Lenarta Zajca

četrtek, 20. junij 2019 ob 19:00 , Lepa žoga, Celovška cesta 43, Ljubljana

Vabimo na predstavitev najnovejšega romana Lenarta Zajca. Dogodek bo vodila in moderirala pisateljica, in Lenartova prijateljica Norma Bale. Po pogovoru sledi druženje in seveda kak kozarec tega ali onega.


V bližnjo prihodnost postavljen roman Delci svetlobe je roman o ljudeh. O ljudeh, ki so sestavljeni iz ogljikovih celic in živijo na Zemlji in o ljudeh sestavljenih iz enic ter ničel in živijo v elektronskem drobovju računalnika. Prvim in drugim je skupna zavest lastnega obstoja, jim je skupna ljubezen, sovraštvo, doživljanje radosti, žalosti, zadovoljstva in bolečine. Imajo pa tisti sestavljeni iz enic in ničel to smolo, da njihova eksistenca in še bolj njeno prenehanje, služi zgolj zabavi tistih sestavljenih iz ogljikovih celic. Zajčevi Delci svetlobe so kriminalka, v kateri je zločinsko dejanje na katerega naletimo med zgodbo, bistveno manj grozljivo in kriminalno od povsem legalne zlorabe računalniške zabave, ki služi izključno krepljenju moči tistih najmočnejših. Napeto branje, ki v bralcu zbudi tesnobno vprašanje: »Kaj pa, če se bogovi igrajo z nami na popolnoma isti način?«

Vija vaja ven z Jedrt Lapuh Maležič

torek, 18. junij 2019 ob 18:00 , Knjižnica Murska Sobota

Zdi se, da osrednja protagonistka romanesknega prvenca Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven ne bi dolgo pomišljala, preden bi odgovorila, da je zanjo obljubljena dežela že od nekdaj Indija; pot jo je tja popeljala vsaj dvakrat, tako rekoč obakrat zaradi iskanja notranjega razsvetljenja. Ko je odpotovala prvič, se je njena življenjska zgodba nerešljivo zapletla, nakar se vse bolj približuje neslavnemu koncu. Iz vsega tega izhaja občutje cikličnega dogajanja, ki ne prinaša ničesar dobrega, zgolj past v podobi večnega vračanja na začetek. Po svoje je zato razumljivo, da nimamo opraviti z razvojnim romanom v pozitivnem ali pravem pomenu besede, prav nasprotno, postavljeni smo pred protagonistkino prehajanje v strašen bivanjski pekel in duševno zablodo.

Predstavitev romana Zdenka Kodriča

torek, 11. junij 2019 ob 19:00 , Sinagoga Maribor

Založba Litera vabi na predstavitev novega romana Zdenka Kodriča Pet ljubezni. Odlomek iz romana bo prebrala Mateja Pucko, igralka SNG Maribor.

Predstavitev bo v torek, 11. junija 2019, ob 19. uri, v Sinagogi Maribor (Židovski trg 4).

Roman Pet ljubezni ne obravnava le srednjeveškega izgona Judov iz Maribora, pač pa tudi usode in kraje, kamor so se Marpurgi zatekli. Avtor je v raziskovanje judovskih migracijskih tokov vložil precej napora, saj jih je spremljal v Nemčiji, Italiji, Egiptu in na Madžarskem; z njimi je bil tako rekoč vse do njihove vrnitve v 19. in 20. stoletju. Pisatelj literarno ogrodje gradi z Marpurginjami, pripadnicami nekdanje močne in bogate judovske skupnosti v mestu ob Dravi. Protagonistke romana plast za plastjo tkejo vezi med Judi iz omenjenih držav in mest kot so München, Budimpešta, Benetke, Genova in Kairo. Zgodbo v romanu vodi in usmerja zlata menora, judovski svečnik. Upravičeno lahko govorimo o edinstveni romanizirani freski – naslikani med letoma 1496 in 1999 – na kateri se izmenjujejo fantastični fragmenti zgodovine in človeških usod.

Vabljeni.

Franjo H. Naji: Predstavitev knjižnega prvenca

četrtek, 06. junij 2019 ob 18:00 , Klub Wetrinski

Franjo H. Naji je izjemen opazovalec in analitik. Odlikujeta ga bogata domišljija in detajlno izpisovanje. Bližnji plani človeških usod se izmenjujejo s širokimi plani civilizacijskih praks v poznem kapi-talizmu. Na križišču teh zgodb se srečujejo pripadniki različnih ras, narodov, poklicev in razredov in vsi se morajo prej ali slej vprašati, ali je življenje, kot ga živijo, »vredno človeka, njegovega dostojanstva, njegovih sanj, spominov, bivanja.«

Samira seveda še dolgo ne bo prodrla v centralni evropski Um, Samira zdaj najbrž še čaka na kakšnem grškem otoku. Presežnost teh zgodb ni v dobrem namenu, ampak v resničnem razumevanju, ne v praznem optimizmu, v popkulturni bleščeči svetlobi na koncu tunela, ampak v vztrajnem soočanju s temo, ki preži in vabi.

Dr. Husam Franjo Naji je predstavnik mlajše generacije zdravnikov in predstojnik kardiološkega oddelka UKC Maribor.

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Predstavitev romanesknega prvenca Natalije Šimunović

torek, 21. maj 2019 ob 19:00 , Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

Založba Litera vabi v torek, 21. 5. 2019 ob 19.00 v Pritličje (Mestni trg 2, 1000 Ljubljana) na predstavitev romanesknega prvenca izjemne prozaistke Natalije Šimunović.

Elegija je družinska drama, literarni popis družine Rajher, zdi se da zelo uspešne in tudi bogate, s tradicijo zelo uspešnih glasbenikov in uglednih meščanov. Kronika družine, v kateri pa vselej najdemo tudi kakšnega člana s čisto dušo, ki zavrača vse konvencije in se jim zoperstavlja. Roman Elegija ni žanrski, se pa morebitnih postopkov, ki jih v žanrski literaturi (in filmu) srečamo, ne brani. Na ta način sovpada s pisanjem, ki smo mu tudi v našem prostoru priča v zadnjih letih. Preigravanje znane teme družinske drame je zanimiv postopek, poln ironije, obenem pa je zavest o pomenu žanrskih elementov ključna ob dialogiziranju s sočasno kulturo ki jo roman po drugi strani vsebinsko problematizira.

Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Maša Cilenšek in Oto Gvardjančič.

SloVečer z avtorico romana Spovin (Litera, 2017)

ponedeljek, 18. marec 2019 ob 18:30 , predavalnici Levant 1 (Titov trg 5, Koper/Capodistria).

Slovenistka Anja Mugerli (1984) je magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Piše predvsem prozo za odrasle. Leta 2011 je bila njena zgodba Zeleni fotelj nominirana za najboljšo kratko zgodbo na natečaju Društva slovenskih pisateljev in objavljena v reviji Sodobnost, leto zatem pa se je na Festivalu mlade literature Urška uvrstila med pet finalistov. Leta 2015 je pri Literi izšla njena zbirka kratkih zgodb z naslovom Zeleni fotelj, ki je bila istega leta na knjižnem sejmu nominirana za najboljši prvenec. Prozo objavlja v slovenskih literarnih revijah (Literatura, Sodobnost, Dialogi ...), nekatere zgodbe pa so bile prebrane v oddaji Izbrana proza na Programu Ars. Njena besedila so prevedena v hrvaški, makedonski, srbski, nemški, francoski in madžarski jezik. Roman Spovin se je uvrstil med deseterico nominirancev za nagrado kresnik.

Predstavitev knjige Gorica je naša

četrtek, 07. marec 2019 ob 18:00 , Knjižnica-Kulturni center Lendava

Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

vas vljudno vabi
na predstavitev knjige avtorja
Primoža Sturmana z naslovom
Gorica je naša,

ki bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri v čitalnici knjižnice.

Primož Sturman (Trst, 1980) je diplomirani zgodovinar, po poklicu pedagog, poleg tega tudi kulturni novinar. Poučuje slovenščino in zgodovino na slovenskih srednjih šolah v Italiji, zapise o književnosti pa objavlja na straneh Primorskega dnevnika in valovih Radia Trst A. Njegove eseje, poezijo, prozo in prevode najdemo v Literaturi, Sodobnosti, Apokalipsi, Poetikonu, Provinci, Zvonu, Mladiki, pa tudi v nekaterih italijanskih literarnih revijah (Almanacco del Ramo d’Oro, Aeolo).

Resnica ima tvoje oči

četrtek, 21. februar 2019 ob 17:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Samo Rugelj bo v naši knjižnici predstavil svoj romaneskni prvenec Resnica ima tvoje oči, ki je izšel pri Založbi Litera v letu 2018.
O čem nam govori knjiga Resnica ima tvoje oči, romaneskni prvenec urednika in publicista Sama Ruglja? Prvi pravi odgovor je najbrž: o času. O minljivosti in nepovratnosti ter nespremenljivosti ključnih dogodkov v času. Ljudem dajejo različni genski zapisi in različna okolja, v katera se ti genski zapisi združeni v organizme, zelo različne življenjske podlage, skupno pa nam je vsaj eno, kar se večinoma trudimo vsaj za silo pozabiti: vsi umremo. Kdaj in kako, to je druga in vsakič drugačna zgodba.
Zgodba o moškem, ki ve, kaj bi počel v pokoju, vendar ima življenje z njim druge načrte.

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane